Nuffnang

Nuffnang

Thursday, March 19, 2015

Alkisah pampers vs ruam

Assalamualaikum..

Alkisahnya si tuan puteri ni mmg ade masalah ruam dari kecik. Pantang habuk, pantang panas, mmg 'cantik' la muka n badan dia.

Tp yg pelik, ruam hanya timbul dibahagian belakang sahaja.especially bahagian punggung.tp yg bahagian. punggung ni bermula masa Malisa berumur 13 bulan. Dan ruamnya agak teruk sbb mcm bintat2 n merah sgtt. Banyak kali jugak kami ulang alik pergi klinik n hospital. Kebanyakkan doc cakap Malisa allergic pampers. Tp saya x setuju sebab malisa gunakkan Petpet dan huggies dari baru lahir lagi.lsg xde masalah. Pernah try drypers, tp x sesuai dgn malisa.masa baby xda plak naik ruam di punggung.dah la ruam malisa ni lain macam sket.memang kesian la tgk.tergaru2 sampai darah ;(

Mse tu lsg x terpk nk tukar pampers. Saya sapukan macam2 antaranya cream brand Moogoo, tepung ubi,bedak sejuk dan minyak gamat.siap tukarkan sabun brand yg organic ( Moogoo). Antara semua tu minyak gamat je berkesan, tp kejap je, dlm 1-2 hari naik balik merah2 tu.Until one day nak beli pampers petpet dan huggies xde stock, tinggal mamypoko sahaja. So beli la. N surprisingly, merah n bintat2 di punggung HILANG TERUS DALAM MASA 2 HARI N TAK NAIK2 DAH!! HUHU

tu la, doc cakap tanak dgr kan? Degil nk mampus..seronok tgk punggung malisa kembali licin macam dulu.seronok tgk malisa x tergaru2 dah..

Tp nk dijadikan cerita, husband pegi beli petpet plak. Lupa agaknya sbb dh biasa beli petpet kan. Then lps 2 hari pakai petpet, naik balik merah bintat2 tu ;(. So btul la teori kami..

Ok.misi mencari mamypoko murahh haha

Wednesday, March 18, 2015

Assalamualaikum..

Assalamualaikum...

alahai...lama sangat tak berblog..banyak ingt ku nukil kan utk kenangan masa depan..tetapi asik la tak dan..banyak perkembangan diri ini yang hendak dikongsikan... 

Alhamdulillah puteri kami Malisa Katrina sudah pun 16 bulan (1 tahun 4 bulan).. makin banyak peel sekarang ni.. maklumlah, dia sekarang ni penceria di rumah atok n wan heheheh.


HI, saya Malisa Katrina.

sebelum ni saya hanyalah seorang surirumah yg berkerja dari rumah..tetapi sejak hampir setahun yang lepas saya sudah pun mula berkerja..tidak berkerja di mana2 organisasi, sejak kes dgn last employment saya sudah SERIK utk berkerja bawah orang. so dengan izin suami, saya sudah keluar bekerja dengan membuka sebuah pusat tuisyen. but for me, i prefer to call it LEARNING ENHANCEMENT CENTER :)

Alhamdulillah dengan modal tak seberapa saya berjaya memiliki pusat tuisyen sendiri. yg paling penting ia mengikut citarasa saya, iaitu enviroment yg selesa, sophisicated dan teknologi yg canggih. 

 preview of my center :)
ok la.cukup sampai di sini dulu. nanti ada masa akan kembali mencoret :)

Monday, August 4, 2014

Off smart phone

Assalamualaikum,

Hi hi hi! X perasan lama dah x buat post rupanya. Bz sket sejak Mei yg lalu. Alhamdulillah now center yg ditunggu2 dh siap 100%, now tunggu marketing materials then we are good to go!

Perasan bilangan follower meningkat tp mcm kesian je sbb xde post baru lg merepek since april :p

Xtau nak merepek apa ni. Baru je start ade smart phone so mcm jakun n terpk apsal b4 ni sombong sgt xnak ada smart phone awal2.senang chek nak buat gheja kat mana2 (ekceli jakun sbb dpt buat keje biz dlm kereta mase otw blk kg time raya time anak dok syok tidoq kat car seat) hahaha. Tp macam biasa la jenuh taip memanjang typo even dh off autocorrect, tu yg dedulu xnak sgt smart phone hahah

Banyak bende nak cerita;
Perkembangan anak dara ku,
Kisah biz ku yg baru,
Kisah raya pertama dgn anak,
Kisah demam x habis2 hahah.

Ok nnt kite buat post2 khas utk topik di atas.chewah budget glamer puiiiii

Sunday, April 27, 2014

compilation of resepi masakan jawa - hahahahahah

Assalamualaikum!

semalam ber-wassap dgn kazen n bff pasal resipi2 ni.n depa tny pasal masakan jawa.lucky for them i am married to one! haha..tp sepanjang setahun i dapat belajar 4 je resipi masakan jawa.then 2nd year im pregnant tak boleh masuk dapur lansung huhuh..n now mak mertua dh tak sihat ;(

so here i compile mana masakan jawa yg i tau la ye..kot2 korang ade resepi jawa yg best2. share kat komen k?


A) Sambal Ayam

bahan2:

  1. bawang putih
  2. bawang merah ( utk di tumbuk same 1 dan 3, n sebiji lagi utk finishing)
  3. halia
  4. serai
  5. sos tomato and sos cili
  6. gula and garam
  7. cili boh
  8. bunga lawang 
  9. kulit kayu manis
cara2:
  1. Bawang putih + bawang merah + halia di tumbuk... tumis sekali dgn serai yg diketuk.
  2. then masukkan cili boh.ikut tahap kepedasn anda nak,selalu sy letak 3-4sudu (utk ayam 6-8ketul).
  3. gaul2 sampai cili masak, blh masukkan air sedikit kalau mcm kering.
  4. tambah sos cili+sos tomato+garam+gula..takde spesifik banyak mana.ikut lidah masing2..kitaorg wajib letak, mir boleh tahu kalau sy tak letak gula ke tak letak sos tomato ke haha.
  5. then kacau2, letak bawang besar yg dipotong tebal, letak ayam yg telah digoreng terlebih dahulu.kacau2.
  6. last sekali, letak kan  1 kulit kayu manis and 2 bunga lawang.
  7. gaul2 sampai bawang layu.siap utk dihidang!
B) daging masak kicap

gambar tak berseni.maap la ye.malas haha

bahan2:
  1. kunyit hidup (dalam 1 inci)* di tumbuk
  2. halia (dalam 1 inci jugak) * di tumbuk
  3. lada putih (1 sudu kecik)* di tumbuk
  4. bawang merah - 1 biji di potong, 1 biji di tumbuk
  5. bawang putih - 3-4 ulas di potong, 3-4 ulas ditumbuk
  6. kulit kayu manis * dua batang
  7. bunga lawang * 2 kuntum
  8. kentang (digoreng terlebih dahulu) * optional
  9. kicap manis
  10. sedikit air
  11. daging 200-300g
 cara2:
  1. tumis bawang yg dipotong dahulu
  2. kemudian masukkan bawang yg di tumbuk bersama bahan 1 hingga 3.
  3. masukkan bahan 6 & 7.
  4. masukkan daging, kacau2 bagi air daging keluar.biar sekejap.
  5. masukkan air sedikit jika air daging mula mengering.
  6. masukkan kicap manis ikut kuantiti suka hati.
  7. biarkan mendidih/masak, kalau tak suka kicap pekat sangat boleh ditambah air sedikit
  8. masukkan kentang yg telah digoreng terlebih dahulu, tanak letak kentang pun takpa.
  9. kacau2 dalam 2-3 minit.
  10. siap utk di hidang!

 C) Sambal Kicap Ikan Bilis

bahan2:
  1. ikan bilis
  2. cili besar - 3 batang
  3. bawang besar -1
  4. bawang kecik - 3 biji
  5. bawang puteh - 5 ulas
  6. cili padi - ikut tahap kepedasan yg anda mahu. tanak pedas tak letak pun takpe.
  7. kicap manis - kery gune cap kipas udang (all time favourite)
 

cara2:
  1. goreng ikan bilis sampai agak2 garing.
  2. masukkan bawang kecik, bawang puteh dan cili padi (kalau ada). tumis sampai garing.
  3. masukkan bawang besar + cili besar. goreng sampai layu.
  4. letak kicap.kacau2 siap dihidang!

ok itu saja.senang kan?sedap di makan panas2 bersama nasi n telur mata or ikan goreng. but our favourite makan ddgn telur mata.oh heaven!!


D) Sambal Goreng

bahan2:

  1. bawang merah - dipotong
  2. cili kering / cili besar (mana2 pun blh)
  3. cili padi (utk yg suka pedas berapi)
  4. tauhu, tempe dan kentang - digoreng terlebih dahulu
  5. perut lembut (org jawa panggil babat ) - direbus  dahulu sampai btul2 lembut, n tinggalkan sket air rebusan, letak sedikit kiub ayam or ikan bilis mase rebus tu
  6. kicap pekat ( saya guna kicap pekat abc tu)
  7. sedikit garam (ekceli dh ade kiub tu tak letak garam pun takpe.but if tak rase sgt baru letak garam,if dh ckp masin tak perlu dh garam )

cara2:

  1. bawang merah bersama cili kering/besar dan cili padi ditumis
  2. masukkan babat bersama sedikit air rebusan.kacau2
  3. masukkan kicap (ikut suke hati banyak mana)
  4. goreng2 sampai sedikit kering (kira stil ade air2 kicap tu lg), masukkan tauhu, tempe n kentang.
  5. letak garam sedikit kalau tak terasa lg masin (ikut selera n sedap masing2 ye)
  6. gaul2 sampai kering. siap di hidang.

** kalau rajin letak suun n tauhu kering sekali.or korang nk tambah2 ape korang suke pun jalan. hihi

ok la ni compilation ape yg saya belajar dari mak mertua haha. harap dayah n nuha puas ati :p




Friday, April 25, 2014

mampu ke ni?

assalamualaikum,

lepas ni dh tak beberapa jd surirumah dh hohoho..insya-Allah akan ade perniagaan sendiri (selain my online shop) yg memerlukan saya bekerja 7 days straight! n sampai malam..weekend straight 12hours..wuuu sound tough rite?

mesti ramai tertanya2, eh dh elok2 dh jd surirumah blh jg anak sendiri apehal plak keje teruk ni?

kikiki ok la. actually dh lama dh fikir, takkan la aku nk jual spanx sampai ke tua kan?nk buat saving, tak untung banyak mana pun spanx ni.setakat boleh la buat belanja n tolong suami siket2..nk saving tak beberapa nk ckp..nak keje?as i mention in previous post, mir tak izinkan. huhuhu.. sampai la one day i received a call from cousin, die ajk jd business partner to this particular business.

NO NO bukan bisnes MLM yee huhuhu. nanti la bila dah jadi kery reveal yea business ape.so far loan dh lulus, tempat dh renovation, nanti ada open day kery inform what kind of business im into :)

ni bukan business main2.im totally serious.dh lama pk nk buat business ape yg boleh i wariskan pada anak2 kami nanti. serious tak berani nk buat loan semua b4 this.sebab takde guidance. sampai la kazen ni approach n bawak i pergi briefing sume and saya nampak our bright future in this field of business. yg penting saya still boleh jg Malisa sendiri muwahahahaa. 1st sekali b4 kitaorg decide nk jd business partner saya tanya dia "can i bring Malisa to the center?" hahahaa. n of course i heart to heart dgn mirza,minta izin nk cofirmkan betul2 dgn die that i require to stay at the center 7 days straight. n kene balik malam EVERY DAY. n die ckp die tak kisah as long as i still blh jg malisa (die tanak org lain jg anak kami), n i still can do my responsibility as a wife..ok *gulp*..dalam maknanye tu..

so terfkir gak 'mampu ke aku ni?' after this boleh rehat n spend time dgn family or p bercuti bila public holiday je huhuhu..banyak kali gak la kitaorg heart to heart n he said he support me 101% as long as i know my responsibility (tu la ayat die dok ulang selalu huhuhuhu)..before i decide banyak gak minta pendapat mak, bestfriends n mengadu pada Dia..minta tolong kasi pentujuk if this is the road i shall taken.tetiap lepas solat berdoa jika ini adalah rezeki yg ditentukan utk keluargaku, minta dipermudahkan..n alhamdulillah semuanya dipermudahkan,,paling tak sangka,, loan di approve :) lepas ni mampuih aku nk byr loan rm800+ tetiap bulan

saya rasa, once dh start ni kene buat jadual kot? memang kene btul2 disiplin.nak kasi betul2 berjaya n of course samping tu tak abaikan family sendiri..haha ye la jd surirumah ni syok sempat nk buat mcm2 utk suami.plg best dapat masak macam2, learn new recipes, sediakan bekal, bla bla bla..nnt once biz ni dh start tak dapat dh nk sambut die blk kerja mcm biase wuuu..mampu ke tak ni?

The clock is ticking