Nuffnang

Nuffnang

Wednesday, March 12, 2014

Rynz - Skin perfect booster serum [ 100% organic ingredients & HALAL ]


 Assalamualaikum all!

hari ni kery nk share barang bagus lagi! yay! mesti ramai yg tak pernah dgr lagi pasal Rynz ni kan? Kery sebenarnya dah LAMA SANGAT cari serum yg betul2 sesuai utk kulit kery n yg penting 100% ORGANIC INGREDIENTS. Sejak kahwin kery concern pasal ingredient2 barang yg kery nak guna, why?ni semua lepas di talbiah oleh suamiku yg concern2 benda ni, setiap kali kery beli make up ke losyen ke slimming product ke mesti Mir akan check dulu ingredient ni.. pernah sekali berjam2 spend mase kat watson n guardian sebab dok belek satu2 ingredient kat make up sebab risau dgn ingredient cosmetics masa kini yg banyak chemical. susah2 sgt cari je la produk organik ye dak?sah2 takde chemical. hehe

Rynz-Skin perfect booster serum

so yes, bila one day ni cousin i perkenalkan serum ni n she mention about 100% organic terus kery berkenan. so i grab one. as always memang kery akan tilik satu2 ingredient,siap google bagai n cari info, yes totally 100% organic. antara ingredient yg digunakan ialah halia, lemon and apricot.. 

selain kandungannya 100% organik, antara reasons you should have this serum are:

1)it's the first serum yg dihasilkan dari PENYELIDIKAN oleh pegawai penyelidik yg bertauliah dari SIRIM.bukan di hasilkan bodo2 je.

Rynz merupakan produk penyelidikan pertama di Malaysia, khusus utk penjagaan,pencerahan dan perawatan kulit Asia. Ia terhasil daripada penyelidikan sekumpulan saintis SIRIM Berhad yang menggunakan ‘Techno-fund’ sebanyak RM3.5juta (wowww bukan RM3500 ye.JUTA tu!) dari Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA). Rynz telah melalui satu siri kajian yang teliti serta lengkap dan menepati standard piawaian penyelidikan kosmeseutikal antarabangsa iaitu SFE (supercritical fluid extraction) yang menghasilkan nanoparticle lipid carrier yg dikenali sebagai  SKIN PERFECT BOOSTER SERUM. 

2)it's HALAL of course. haa pasal ni complicated sket. so b4 korang tanya awal2 nk habaq. now lab utk penyelidikan serum ni dah disahkan halal, but bila di'brand'kan so they need to apply for another halal certs.so kene tunggu sekejap b4 Rynz ni tersenarai dalam website JAKIM k?

3)sudah di'declare' di Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK)

bukan sebarang produk ye boleh ditersenarai dalam BPFK. depa ade prosedur b4 di senaraikan dalam BPFK, seperti yg termaktub dalam website mereka:

4) paling penting ia takda bahan kimia yg bahaya.100% ORGANIK! NO MERCURY NO PARABEN NO HYDROQUINONE

5) Promote collagen synthesis. yessssssss sejak nk masuk 3 series ni mmg tercari2 benda yg ade unsur2 collagen. ingtkan nk consume balik kinohitmisu collagen.tapi tapi mahal sgt la uwaaaaaa! RM199 utk 30 botol je kan?ke RM299 tah. pernah consume b4 kahwin, memang kulit cun melecun tp tak larat la huhu. and now tak perlu dh consume collagen mahal2,sebab rynz ni ada :)

6) sgt murah berbanding other serum dalam pasaran. RM165 only! kery pakai suami isteri dh 3bulan kot. tak abis lagi. sebabnya pakai sikit je, iaitu sehari sekali b4 tido. memang menjimatkan :)

Yesss di sebabkan reason2 di ataslah buat kery teringin nak cuba n plg best ia sesuai dgn muka kerry! pencarian kery berakhir jua heheh. trust me, kalau kery tersalah produk selalu nye memang naik abis jerawat. but this one muka kery flawless! yg penting kulit kering NO MORE!n ramai jugak tegur muka kery nampak glow. so ini la rahsianya :-)

fungsi-fungsi serum Rynz  yg lain adalah seperti di gambar

 as u can see in the picture, MARDI and MOA juga bekerjasama dgn SIRIM utk penyelidikan ini.logo SIRIM tidak ada dalam pic ni because of intellectual property. hanya sirim yg boleh guna logo mereka. harap maklum yea.

so far kery takde masalah jerawat yg teruk di muka.tp kulim kusam dan kering. kering sgt sampai bila pakai bedak tu nampak kesan2 kulit mengelupas tu. malu tau, kekadang tu keluar kery amik air sapu kat tempat yg kering tu.. tp alhamdulillah after pakai serum ni kulit mengelupas tu dh takde dah, kecuali kat bahagian hidung tu ade sket2, mungkin amik mase lg kot..tp yg suke sgt bila kulit dh tak kusam!!! hehehe.

ok ini buktinye..NO FILTER ok! 
ni before pakai serum. comotkan huhu


after 7 minggu pakai Rynz serum :). kulit bertambah glowing n tak kusam dah hihih
both picture tu baru keluar dari rumah. excuse la tudung senget benget.mmg jd mak2 ni takdan aih nk pakai tudung molek2 huhu. bersiap ikut dan. both pic no make up ok.setitik bedak pun takda.seriously jd mak2 ni memang takdan nk apply make up bagai huhu. oh ye sebelum tu nk pesan, hasil nye bergantung pada kulit masing2 ye.ada yg cepat ade yg lambat, mcm kery lambat,7 minggu baru nampak kesan, mungkin sbb kulit tak berjerawat.ade yg 3 minggu dh nampak kesan, ade yg seminggu pun dh nampak kesan.. 

ni antara testimonial bergambar


pssst lelaki pun sesuai :)


So sape berminat nak cube Rynz ni boleh emel kery di kerryblogshop@yahoo.com or pm kery di page Skin Perfect Booster Serum

harga sebenar adalah RM165 *exclude postage..tp sempena pembukaan page khas utk serum ini [click here] kery ada harga khas utk anda smua! apekah harga khas itu?jum emel/pmkery beramai!2! harga khas utk pembaca blog ini! tak rugi tau cuba serum ini. haa jgn lupa mention awak pembaca blog kerry ya utk menikmati harga diskaun!!

akhir kata sokong la produk Malaysia!!!!


Monday, March 10, 2014

short trip to jaybeeeeeeeee!

it was unplanned holiday.holiday la sgt,most of the time baby malisa n I dok dalam hotel je hihih.

cerita nye begini, pada petang sabtu tu mir dapat arahan kene p JB utk training.n die kene p sorang2, laju je mulut ni cakap 'nak ikut'!n mir pun jwb 'jom'! haha. kononnya tanak bwk baby jalan jauh until she 4 months.tp pk2 tape la duduk hotel je kan bukan jalan2 pun. pk kan cuaca sgt panas sekarang ni, n umah kami pun bukan ade air cond, so gedik2 la nak ikut dgn alasan nk duk lam ekon haha.

sebabkan last minit so mmg kene cari hotel sendiri la, mir ia2 cari nk yg selesa mcm rumah sbb tanak kery bosan dok lam blk je kate nye. kery jwb "i dont mind asalkan ade breakfast n bath ub!' hahaha.

so pukul 3 keesokkan harinya baru dapat book hotel, and off we go! around 10pm baru check-in.penat gila. padahal bukan drive pun huhu.



besok pas breakfast sy n malisa dok diam2 dalam hotel. malisa pun tak banyak ragam, ye la selesa sejuk je kan hihih. n malam kami kuar dinner dengan kawan-lama-gila-tak-jumpa iaitu why dari dawaikokot bakery. org pasir gudang kenal kot die ni, sape2 slalu p hospital penawar kek2 die ade jual di situ hehe

kitaorg makan kat banafee village?ape tah name tempat tu.macam best.banyak choice..tp sy kureng dgn waiter/waiteress situ. macam tak paham bahaasa melayu or bengap?agak2 la budak 3 bulan ko p kasi krusi budak suruh duduk,budak tu duduk pun tak pandai lg.lain kami minta lain die kasi. last2 kwn why p amik sendiri.thanks ye (lupe dh nama)


makanan pun not bad. kami order kuey teow penang (mine) n mir char kuey teow. banyak minyak,tp lapa punye pasal den tolan gak heheeh. lps sembang2 around 11pm balik, selamat la cik malisa behave je,tido sepanjang2 kami makan. good girl :)

then esokknya kami late check out sbb mir abis training kul 5.  overal ok la. kami dok hotel crystal crown. breakfast kureng, tak banyak choice,tp boleh la buat kenyang sampai tgh hari.tgh hari mir balik bawak makanan, kalau die tak bwk makanan mau aku kebuloran haha. skang ni kalau lapa mmg tak tahan2 huhu.

ni 1st time travel bawak baby, sume bende nk bwk. yg plg lawak, lupe bawak kepala pam breast pum!!!! haha sakit gila breast  sbb tak dpt pam. even kasi malisa minum pun tak ckp. try marmet tp tak reti, dpt 1 auns je.so biar la breast tu denyut2.huhu.siyes terseksa. 1st day ok lg malisa tak tido pg tu so die minum je, tp 2nd day die tido sampai tengah hari,so abis basah baju huhuhu. so kene ingat pas ni KEPALA PAM!!! HAHAHA

Tuesday, February 25, 2014

keperluan bersalin: warmer and sterilizer perlukah?



Assalamualaikum!

soalan yg sering kery perasan kat group.
  • time pantang perlu ke warmer n sterilizer?
  • kalau setakat surirumah je perlu ke?
  • membazir tak beli warmer n sterilizer?tak boleh pakai air panas je ke?

naik jemu dh jawab soalan2 ni hahaahhaha. so kery buat siap2 entry khas ye?kot2 yg google jumpa la blog picisan saya ni :)

bagi kery seorang surirumah JE PUN. memang perlu sgt2 la bottle warmer n sterilizer ni. seriously perlu! kot nk kate kery pemalas nk didih/panaskan air silakan. hehe. 

bagi kery sgt2 perlu!even kery surirumah JE PUN bg kery sterilizer and warmer tu sgt2 membantu dr segi penjimatan masa dan memudahkan kerje. time ade baby terkejar2 ok.time lam pantang ok lg sbb die tido je,time dh 3 bulan?haa takde maknanye die nk tido je. so reason lebih details adelah seperti berikut

1)jimatkan masa.
~bagi kery both sterilizer and warmer jimatkan mase.mcm sterilize takde la perlu nk sediakan periuk,tunggu air didih sume. warmer pun, if warmkan susu gune air panas je,sementara nk tunggu susu tu suam baby dh melalak dh huhu

2)mudah kan kerja.
~mcm kery amik electric sterilizer, so just masukkan benda2 nk sterilize, letak air sket ,tekan suiz dan tinggalkan.siap. macam tu gak warmer. selalunye kery sterilize barang2 before tido. kiranya b4 masuk tido tu kery letak kan barang2 nk sterilize eg breast pum + storage bottle, letak je lam sterilizer, tambah air, on kan je suis n tinggalkan. esok pas subuh kuarkan n pam.senang.takde la kene tunggu air didih bagai.

mase dalam pantang kan tak boleh banyak gerak, so nk suruh mak tolong sterilize kan sian plak nk didihkan air bagai la, so pakai ni pasang je kat suiz berdekatan.takde la kery kene gerak banyak.but to be true kery manja sket, so keje2 ni suami yg buat time pantang, dia akan make surekan breast pum n seangkatannye disterilize before kery guna. wakakakaaka

sebagai surirumah pun kery rase perlu sgt2.even kery duduk dgn mak, tp rumah ni besar k, so mcm duduk rumah sendiri gak, kene ngemas sume.so time baby tido la nk buat macam2. kalau didihkan air kang buatnye lupe tak ke nyaya.kery ni dh la seorang yg saaaaaaaaaaangat cepat lupa k huhuh.

n bg kery sgt2 la tak membazir. memang totally worth the money.walaupun ade gak suara2 sumbang sound kery "buat ape beli mahal2 sterilize sume ni, pakai air panas sudah".."buat ape beli mahal2 membazir ko"...tp percaya la, suara2 sumbang tu la skang ni sebok nk pinjam sterilizer n warmer kery ni huhuh.


macam kery, brand pilihan utk sterilizer and warmer adalah PHILIPS AVENT. mahal? yes memang mahal.tp bg kery it totally worth the money ok.because of above reason..ade gak tny kenapa tak beli brand murah2 je mcm autumz or little beans..ok macam ni, below are reasons why i spent so much money for sterilizer and warmer.

1) so many positive review. 
~b4 beli mmg kery dh sevey awal2.n kan kery jual barang baby?hehe so b4 jual haruslah kita study dullu kan barang2 yg kite nk jual?itu cara kery la.so dari pembacaan kery b4 nk jual tu la kery dh terpaut dgn brand ni utk sterilizer and warmer

2)sangat berbaloi
~mcm sterilizer ni kery pilih 3 in 1 sterilizer (seperti gambar di bawah), sebab ade compartment besar n kecik.so nk sterilize segala tok nenek barang baby boleh. kalau nk sterilizer breastpump je kery gune compartment kecik. kalau nk sterilize dgn botol sume tu gune yg besar sekali.


AVENT 3 in 1 Sterilizer


~utk warmer awalnye nk beli autumuz warmer,tp setelah disevey kadar pemanasan autumz ni lambat mcm guna air panas biasa je.huhu.so kery spent lebih sket beli avent warmer, dalam mase 4 minit susu dh suam. so sgt memudahkan.lagi2 husband kery yg nk cepat je n mak yg bz hihi



AVENT Bottle Warmer

ok tu je nk share :-)

Wednesday, February 12, 2014

Alhamdulillah..2 years already



Yesterday was marked our 2nd anniversary as married couple :).

Alhamdulillah we survived for the 1st 2 years. org tua2 cakap 2 tahun pertama adalah tahun yg sgt mencabar..yess mmg sgt2 mencabar, lagi2 dh ade anak sendiri lagi la banyak cabaran..

tahun lepas celebrate kat cameron n 10bulan after that terlahir la baby MK hahaha.. tahun ni taktau lagi nak celebrate mana. I've requested for Genting, lama tak pergi..husband ckp akan dipertimbangkan..

ingat nk masak2 special,tp sejak ade baby ni, jgn kate nak masak, buat air pun terkejar2 hahaha. so makan luar je la. kery request kat makan one tree steak house..dis weekend cant wait! :)

tukar2 hadiah pun takdok,dh cadangkan kat husband tp die malas nk suprise2 ni sbb nye die adalah super cerewet hahaha. kalau org hadiahkan belum tentu di akan guna kalau tak berkenan, dah pernah kene memang serik dh. lantak la barang tu branded ke mahal beribu ke if die tak berkenan mmg die tak pakai.bertuah kan? if nk belikan kene bawak die pilih sendiri..tp semalam die hadiahkan bunga rose, shy2 cat i dibuatnya hahaha. ada ni ha tak pindah masuk pasu lg.

selalu die blk keje sy akan sambut di pintu,tp since tgh nyusu so tak sambut la,then nampak la bayang2 die dari tingkap tgh punggah beg n dgr bunyi kreok kreok macam bunyi plastik. ingtkan die beli kopok ke ape,sekali tu bila masuk je die sengih2 semaca sy dh "apehal mamat ni", tetibe "tadaaaa happy anniversary sayanggg!" .terkejut beruk jap aku tetibe suami buat gaya macam tu hahahaha

ok ok tak boleh merapu banyak2.sementara anak tido time ni la nk buat macam2 huhu

Sunday, February 9, 2014

Review set pantang : Tanamera vs Nona Roguy (NR)

HI Assalamualaikum..

nak review set pantang yg kery gunakan. tamak kan guna sampai dua?wakakakaka. ok honestly kery beli 1 je i.e tanamera tu pun beli half price dari rakan yg tak guna sgt..mostly set ada lg barang nye n ade yg tak guna lansung. lucky me!! hehe yg NR plak ade kawan yg baik hati yg kasi secara free. ni pun lebih kurang, TAK GUNA LANSUNG! Hahah..cume i amik selected item.segan weh org kasi free haha

ok dari segi harga lebih kurang je dua2. harga original tanamera is RM360. utk NR tambah RM5 je dari tanamera. utk tanamera, mmg abis kery gunakan kecuali teh dia.nape tah tak lalu nk minum hee hee.tp yg NR lalu plak.. semangatkan sampai abis sume gune.. my favourite from tanamera are calming and firming herba paste. memang sgt best n sejuk pakai.nyaman je..ala yg ni satu letak kat dahi satu lg letak kat perut b4 pakai bengkung. selain tu minyak urut pun best, memang slalu urut minta tukang urut gune minyak tanamera je. herbal soap nye pun best gak, mmg sampai nipis kery gunekan. mase 2 minggu pertama pantang kan badan kite still sakit2 n panas je kan, time tu kery tak sabar2 nk mandi, bila mandi mmg kery akan amik mase yg lama nk segarkan badan, mmg dh susukan malisa siap2 supaya blh bersihkan diri dgn tenang.

meh saya ceritakan how sy guna tanamera set sampai abis hihih:

mase nk mandi, mak/suami memang akan siapkan 2 cerek air panas. 1 cerek yg besar ada air didihan dgn 7 jenis daun, antaranya daun serai wangi dan daun pandan..meanwhile yg cerek ke dua adalah air didihan herbal bath (dari tanamera). so selalu kery akan mulakan dgn air herbal bath dulu, then lulurkan badan dgn scrub dari tanamera,lepas tu guna air didihan 7 daun plak, lepas tu gune herbal soap plak then baru bilas..perghh best!

lepas mandi kery akan sapu dgn firming herbal paste n pakai bengkung.. then spray badan dgn lavender flora water and last sapu calming herbal paste kat dahi.perghhhh memang menyegarkan! ada yg ckp tanamera ni busuk,honestly mase mengandung kery lansung tak boleh bau kotak tanamera ni,siap suruh mir simpan n sorok jauh2,,then bila dh bersalin eh suka plak bau, luckily suami pun suka siap kalau sy lepas mandi dia main cium2 bau hamboiiii



set tanamera (diri sendiri punye dh abis so cilok dari website hihi)

ok utk set nona roguy plak kery guna after 2 months, means bila dh abis pantang 44 hari la hehe.. ekceli after 44 kery still teruskan lg amalan pantang seperti berbengkung. sbbnye mse dlm pantang kery berbengkung 3 minggu je patu stop sebab sakit kat luka jahitan (i will blog about this later). so sampai la dh betul2 baik baru kery start blk, dlm sehari pakai patu period plak hahah so stop balik n start semula lepas abis period sampai la 3 Feb aritu, patu now continue pakai wacoal ipant je. alhamdulillah nampak la kesan hihih. so kery start start la makan jamu NR ni seperti gambar di bawah:



selalu yg pil tu kery makan dalam 2 or 3 biji sekali, patu minum air teh akar yg agak tak sedap ni hahah. memang pas makan dalam 8-10 jam pastu prekkkkkk membuang, mmg ia cuci abis2an dinding usus tu i think, caner kery tahu?sebab najis yg dikeluarkan adalah sgt busuk berbanding tak makan jamu ni hahahaahahahaha. it's good ok, nk buang toxin2 yg melekatkan usus tu.n i think it makes me more energized after all.

dan yg paling kery suka set NR ni ialah ia punya Body scrub!!!! memang best sgt berbanding tanamera.. memang pas pakai tu kulit serta merta jd lg halus n lembut. hihih. selain tu minyak urut NR ni tak gune lg.hihi.

ok tu je kot yg nk bgtau pasal set pantang2 ni. moga jadi panduan utk ibu2 yg bakal bersalin :-)

The clock is ticking