Nuffnang

Nuffnang

Sunday, April 27, 2014

compilation of resepi masakan jawa - hahahahahah

Assalamualaikum!

semalam ber-wassap dgn kazen n bff pasal resipi2 ni.n depa tny pasal masakan jawa.lucky for them i am married to one! haha..tp sepanjang setahun i dapat belajar 4 je resipi masakan jawa.then 2nd year im pregnant tak boleh masuk dapur lansung huhuh..n now mak mertua dh tak sihat ;(

so here i compile mana masakan jawa yg i tau la ye..kot2 korang ade resepi jawa yg best2. share kat komen k?


A) Sambal Ayam

bahan2:

  1. bawang putih
  2. bawang merah ( utk di tumbuk same 1 dan 3, n sebiji lagi utk finishing)
  3. halia
  4. serai
  5. sos tomato and sos cili
  6. gula and garam
  7. cili boh
  8. bunga lawang 
  9. kulit kayu manis
cara2:
  1. Bawang putih + bawang merah + halia di tumbuk... tumis sekali dgn serai yg diketuk.
  2. then masukkan cili boh.ikut tahap kepedasn anda nak,selalu sy letak 3-4sudu (utk ayam 6-8ketul).
  3. gaul2 sampai cili masak, blh masukkan air sedikit kalau mcm kering.
  4. tambah sos cili+sos tomato+garam+gula..takde spesifik banyak mana.ikut lidah masing2..kitaorg wajib letak, mir boleh tahu kalau sy tak letak gula ke tak letak sos tomato ke haha.
  5. then kacau2, letak bawang besar yg dipotong tebal, letak ayam yg telah digoreng terlebih dahulu.kacau2.
  6. last sekali, letak kan  1 kulit kayu manis and 2 bunga lawang.
  7. gaul2 sampai bawang layu.siap utk dihidang!
B) daging masak kicap

gambar tak berseni.maap la ye.malas haha

bahan2:
  1. kunyit hidup (dalam 1 inci)* di tumbuk
  2. halia (dalam 1 inci jugak) * di tumbuk
  3. lada putih (1 sudu kecik)* di tumbuk
  4. kulit kayu manis * dua batang
  5. bunga lawang * 2 kuntum
  6. kentang (digoreng terlebih dahulu) * optional
  7. kicap manis
  8. kicap masin / garam
  9. sedikit air
  10. daging 200-300g
 cara2:
  1. tumis bahan 1 hingga 3.
  2. masukkan bahan 4 & 5.
  3. masukkan daging, kacau2 bagi air daging keluar.biar sekejap.
  4. masukkan air sedikit jika air daging mula mengering.
  5. masukkan kicap manis ikut kuantiti suka hati.tambahkan sedikit dgn kicap masin (or ganti dgn garam pun blh)
  6. masukkan kentang yg telah digoreng terlebih dahulu, tanak letak kentang pun takpa.
  7. kacau2 dalam 2-3 minit.
  8. siap utk di hidang!

 C) Sambal Kicap Ikan Bilis

bahan2:
  1. ikan bilis
  2. cili besar - 3 batang
  3. bawang besar -1
  4. bawang kecik - 3 biji
  5. bawang puteh - 5 ulas
  6. cili padi - ikut tahap kepedasan yg anda mahu. tanak pedas tak letak pun takpe.
  7. kicap manis - kery gune cap kipas udang (all time favourite)
 

cara2:
  1. goreng ikan bilis sampai agak2 garing.
  2. masukkan bawang kecik, bawang puteh dan cili padi (kalau ada). tumis sampai garing.
  3. masukkan bawang besar + cili besar. goreng sampai layu.
  4. letak kicap.kacau2 siap dihidang!

ok itu saja.senang kan?sedap di makan panas2 bersama nasi n telur mata or ikan goreng. but our favourite makan ddgn telur mata.oh heaven!!


D) Sambal Goreng

bahan2:

  1. bawang merah - dipotong
  2. cili kering / cili besar (mana2 pun blh)
  3. cili padi (utk yg suka pedas berapi)
  4. tauhu, tempe dan kentang - digoreng terlebih dahulu
  5. perut lembut (org jawa panggil babat ) - direbus  dahulu sampai btul2 lembut, n tinggalkan sket air rebusan, letak sedikit kiub ayam or ikan bilis mase rebus tu
  6. kicap pekat ( saya guna kicap pekat abc tu)
  7. sedikit garam (ekceli dh ade kiub tu tak letak garam pun takpe.but if tak rase sgt baru letak garam,if dh ckp masin tak perlu dh garam )

cara2:

  1. bawang merah bersama cili kering/besar dan cili padi ditumis
  2. masukkan babat bersama sedikit air rebusan.kacau2
  3. masukkan kicap (ikut suke hati banyak mana)
  4. goreng2 sampai sedikit kering (kira stil ade air2 kicap tu lg), masukkan tauhu, tempe n kentang.
  5. letak garam sedikit kalau tak terasa lg masin (ikut selera n sedap masing2 ye)
  6. gaul2 sampai kering. siap di hidang.

** kalau rajin letak suun n tauhu kering sekali.or korang nk tambah2 ape korang suke pun jalan. hihi

ok la ni compilation ape yg saya belajar dari mak mertua haha. harap dayah n nuha puas ati :p




Friday, April 25, 2014

mampu ke ni?

assalamualaikum,

lepas ni dh tak beberapa jd surirumah dh hohoho..insya-Allah akan ade perniagaan sendiri (selain my online shop) yg memerlukan saya bekerja 7 days straight! n sampai malam..weekend straight 12hours..wuuu sound tough rite?

mesti ramai tertanya2, eh dh elok2 dh jd surirumah blh jg anak sendiri apehal plak keje teruk ni?

kikiki ok la. actually dh lama dh fikir, takkan la aku nk jual spanx sampai ke tua kan?nk buat saving, tak untung banyak mana pun spanx ni.setakat boleh la buat belanja n tolong suami siket2..nk saving tak beberapa nk ckp..nak keje?as i mention in previous post, mir tak izinkan. huhuhu.. sampai la one day i received a call from cousin, die ajk jd business partner to this particular business.

NO NO bukan bisnes MLM yee huhuhu. nanti la bila dah jadi kery reveal yea business ape.so far loan dh lulus, tempat dh renovation, nanti ada open day kery inform what kind of business im into :)

ni bukan business main2.im totally serious.dh lama pk nk buat business ape yg boleh i wariskan pada anak2 kami nanti. serious tak berani nk buat loan semua b4 this.sebab takde guidance. sampai la kazen ni approach n bawak i pergi briefing sume and saya nampak our bright future in this field of business. yg penting saya still boleh jg Malisa sendiri muwahahahaa. 1st sekali b4 kitaorg decide nk jd business partner saya tanya dia "can i bring Malisa to the center?" hahahaa. n of course i heart to heart dgn mirza,minta izin nk cofirmkan betul2 dgn die that i require to stay at the center 7 days straight. n kene balik malam EVERY DAY. n die ckp die tak kisah as long as i still blh jg malisa (die tanak org lain jg anak kami), n i still can do my responsibility as a wife..ok *gulp*..dalam maknanye tu..

so terfkir gak 'mampu ke aku ni?' after this boleh rehat n spend time dgn family or p bercuti bila public holiday je huhuhu..banyak kali gak la kitaorg heart to heart n he said he support me 101% as long as i know my responsibility (tu la ayat die dok ulang selalu huhuhuhu)..before i decide banyak gak minta pendapat mak, bestfriends n mengadu pada Dia..minta tolong kasi pentujuk if this is the road i shall taken.tetiap lepas solat berdoa jika ini adalah rezeki yg ditentukan utk keluargaku, minta dipermudahkan..n alhamdulillah semuanya dipermudahkan,,paling tak sangka,, loan di approve :) lepas ni mampuih aku nk byr loan rm800+ tetiap bulan

saya rasa, once dh start ni kene buat jadual kot? memang kene btul2 disiplin.nak kasi betul2 berjaya n of course samping tu tak abaikan family sendiri..haha ye la jd surirumah ni syok sempat nk buat mcm2 utk suami.plg best dapat masak macam2, learn new recipes, sediakan bekal, bla bla bla..nnt once biz ni dh start tak dapat dh nk sambut die blk kerja mcm biase wuuu..mampu ke tak ni?

rindu plak kenangan itu....





rindu je tauuuuuuuuuuuuuuu.bukan bermakna nak lagi hahahaa.insya-Allah kalau ade rezeki lg tunggu Malisa besar sket la.. hihihi..

Thursday, April 24, 2014

CIF is my new bestfriend!

Assalamualaikum..

ok la sejak terjebak jd suri rumah ni banyak la barang2 best yg saya perasan sgt2 berguna.kikiki.so nk share salah satu barang rumah kegemaran saya.ekceli post ni dh laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaama sgt dalam draft..dari tahun 2012 mse dok nyewa luar lagi hahahahaahaa

alkisah nye begini. stress btul bila cuci dapur pas masak,especially kalau lepas menggoreng.kan berminyak dapur tu kalau lepas masak. bila lap gune kain lembap, susah nk ilang n tak berkilat. huhhh

so one day ni husband pegi beli barang rumah (mse tu tengah bertongkat lagi so husband yg p beli barang), mase tu dh pesan beli kitchen cleaner,mase tu tak sure nk beli ape..then sampai sana die call n bgtau brand n jenis apa ada...satu2 die sebuk sampai la die sebut yg jenis ini:

CIF Kitchen cleaner yg jenis spray
saya pun suruh die beli yg tu..then terus sy apply pas masak dinner n terus la fallin in loveeeeeeeeeee! seriously senang gila nk cuci dapur lepas masak, lagi2 kalau lepas menggoreng minyak sana sini kannn..tade tinggalkan kesan terus pas lap gune cif ni.just apply kat towel kecik n zapppppppppppp lap dapur.

keadaan dapur lepas menggoreng ayam.berminyak kan?

taraaaa lepas lap dgn cif spray.berkilat2! tak perlu dh cuci dgn air.

hihi siap promot kat kakak n mak.. kakak pun excited blh guna cif spray ni.dia ckp senang n muda nk cuci dapur lepas memasak.

.. ok selain lap dapur yg berminyak, cif spray ni pun berguna lap habuk2 n cermin ok! seriously kery kalau mengemas n lap habuk2 kat meja,tv, almari sume tu gune cif ni je.a lot easier dari gune towel lembap. kalau gune towel lembap kene p bilas kan?ni tak perlu pun..sejak ade cif spray ni kery lagi rajin mengemas lap habuk2 ni.kalau tak b4 ni malas je sbb geram habuk2 tu jd lg bersepah2 (or ke saya tak pandai?hahaahha)..

selain cif spray, saya jugak fallin in love dgn cif cream ini! 


ok ok saya tahu dh lama wujud.tp b4 ni kedekut gune cif brand econsave. selalu la kene sental kuat2 kat toilet tu lepas tu mengamuk sbb kekotoran tanak keluar, patu gaduh dgn toilet marah sbb kekotoran degil sgt hahaahhaha. mir geleng je kepala,sampai la one day saya nampak cabaran amy mastura kat tv utk cuci pasar seni kasi nampak baru?tak silap la..terus petang tu jugak sy p cuci toilet yg tak bersental sekian lama dgn cif cream  hahaahahaha. kantoi di situ.

n yes as expected sgt senangg n mudah utk sental!!! tak pun kene tonyoh kuat2 macam b4 ni mase gune cif brand econsave (tu la kedekut sggtt)...so officially lepas ni gune brand CIF ni je..n of course lagi rajin sental toilet. kalau tak b4 ni malas je sbb asik geram kektoran tanak keluar hahaah.

haha ok tu je nk share.



Wednesday, April 23, 2014

surirumah

assalamualaikum,

haihh lama btul tak update blog.sekarang susah sket nk mengadap laptop. urghh im soo need a smart phone! itu la tahun lepas husband nk hadiahkan smart phone gile2 tolak, membazir la tak suke la. minta hp cikai2 ja, ha patu now tak dan nk ngadap laptop buat keje business bagai dok la menempek kat hp husband.padan muka.haish.

saya baru perasan i do not upload any pictures of my daughter here right?mcm malas je .haha. normally i upload her pictures on my instagra. 

so sape2 yg berminat boleh la follow mengfolo ye (budget glamer plak).

ok, tgk tajuk pun dh tau nk cerita pasal apa kan?hihi. ok la,pekerjaan saya sekarang ade la pekerjaan yg didambakan oleh ribuan wanita; SURIRUMAH. but most of them tak boleh n terpaksa bekerja utk bantu suami.ye la kos hidup mase sekarang kan tinggi. ramai gak salute saya ckp sy sgt2 untung sbb suami izinkan utk berhenti n jadi suri rumah. ade yg pandang tinggi tak kurang jugak pandang rendah. asik2 la tanya psl duit psl bila nk keje bla bla.naik menyampah sgt huhuh.

honestly, memang tak boleh hidup mewah lah kalau seorang je kerja, melainkan laki kau gaji berbelas ribu sebulan. but not my husband. percaya tak kalau saya cakap gaji bersih suami saya RM2000 je sebulan? duit tu la buat bayar komitmen, duit tu la buat belanja duit tu la bagi mak bapak,duit tu la utk shopping. kalau dulu menyewa luar, bayar sewa rumah yg RM600setiap bulan.ok?duit kereta duit rumah dh seribu lebih sebulan. tp alhamdulillah we survive until now. ok la now kitaorg tinggal with my parents (due to my hyperem during pregnancy,parents n husband risau so kitaorg pindah duduk sini). so alhamdulillah,bulan2 jimat la RM600 huahuahaua.


n now we have our own child to take care of.of course la komitmen bertambah. mase mula2 pregnant, money was our biggest concern. blh ke ni?ckp ke duit nk bela anak ni?ckp ke nk bersalin?ckp ke nk beli pampers anak?. but then i put a faith on Him. Dia takkan bagi kalau tahu kita tidak mampu.yg penting kita usaha, jgn la dok mengangkang je tunggu rezeki tu masuk.kene usaha gak babe. mse tu mmg biz all out. alhamdulillah untung lebih dari seperti biasa, dpt la kumpul duit beli barang baby and utk bersalin kat private. Then alhamdulillah, mir dapat naik pangkat sebulan selepas Malisa dilahirkan (sebulan kot lupe dah). naik pangkat, gaji pun naik jugak.alhamdulillah. seperti yg disebut selalu "setiap anak yg dilahirkan ada rezekinya"..now kitaorg boleh dikatakan agak selesa berbanding dulu.


one thing yg saya betul2 ingt one of my husband's advice mase mula2 nk berhenti dulu "kita cukup makan cukup minum,ade tempat tinggal, kain baju blh makan ayam setiap minggu tu dh cukup2 selesa utk kita.tak perlu nak mewah2 sgt.abg dulu nak makan ayam sebulan sekali pun dh kira bersyukur"..ok mase ni menitik gak air mata, insaf sekejap sbb b4 tu saya bising2 sy nk shopping macam dulu dah tak boleh.huhuhuhu.selamat la suami ni pandai nasihat, kalau die ikut je kepala bini die yg tak beberapa betul ni?mau bankrap dah huhuhu

n tak nafikan, berbanding bekerja, n sekarang tak bekerja kami dah jarang sesangat bergaduh.sekali sekala tu ade la tergigit lidah.tp nk dibandingkan dgn dulu?uiks mahu hari2 kot hahah. ade hikmahnya. sy lebih rela hidup serba sederhana begini dari hidup mewah tapi bergaduh hari2..ceh poyo ayat! hahaa.kekadang ye la mesti kite tterpandang n terjeles kehidupan org lain yg blh soping handbag soping kasut baru..tp then cepat2 sy tgk kelebihan saya; dpt jg anak sendiri, dpt layan suami lebih. no money in the world can buy that!ecececece

tak nafikan kekadang naik muak org tanya "bila nak kerja"..awal2 dulu mmg tak bgtau suami yg suruh berhenti kerja.. hanya kasi alasan tunggu abis master dulu..but then lelama makin hari makin dok push ckp bila nk kerja,bila nk cari kerja, that's it. terus sy berterus terang bgtau 'BUKAN TANAK KERJA, TP SUAMI DAH TAK IZINKAN NAK BUAT MACAM MANA.DIA NK SAYA JAGA ANAK KAMI JAGA RUMAHTANGGA'..hamik kaw caps lock teruihhh..Tipu la kalau sy ckp takde yg mencebik  bila saya bagi jawapan itu, tak kurang jugak yg berkata "haiii belajar tinggi2 jd surirumah je"...ikut panas hati in sy nk je jawab "it's totally different between educated and uneducated housewives!" haha tp tak sampai hati,kang ade yg terasa..so ape sy buat? kasi senyuman manis sahaja =)

even sy surirumah,sy tak pernah terpikir nak mengejek or merendah2kan wanita2 yg keluar bekerja utk membantu suami. saya takde nk ejek2 ckp "ko keje dh tu ko sanggup letak anak kat org lain nk jg?ape jenis mak kau ni?"..takde ok takde!!I choose to respect them! situasi kita lain2..so please respect each other decisions.kalau takde benda baik nk cakap, better diam je kan?

ok tu je.terima kasih


The clock is ticking